Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομιλεί περί Έθνους και Μακεδονικού ζητήματος.


Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος δικαστικός ομιλεί περί Έθνους και Μακεδονικού ζητήματος.


 Είναι ο μοναδικός που πρότεινε τον καλύτερο τρόπο επιλύσεως αυτού του εθνικού προβλήματος. O Xρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανακριτής στην υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και παρά τις πιέσεις έκανε στο ακέραιο το καθήκον του. Επίσης επί κυβερνήσεως των συνταγματαρχών του αφαιρέθηκε το αξίωμα του δικαστικού, συνελήφθη και βασανίστηκε. Ανέκαθεν ήταν δημοκρατικών αρχών. Δείτε τι αναφέρει περί Έθνους-Παιδείας και για το Μακεδονικό πρόβλημα :  

"Θέτοντας αυτό το ερώτημα πέφτετε στην καλά στημένη παγίδα των επιβούλων, οι οποίοι θέλουν να αποπνίξουν τα φιλοπάτρια αισθήματα του ελληνικού λαού. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι εθνικισμός; Ο εθνικισμός προέρχεται από τη λέξη έθνος. Ο εθνικισμός είναι κάτι το βαθιά ανθρώπινο, είναι κάτι το κατεξοχήν δημοκρατικό, θεωρείται κάτι το ιερό. Είναι κάτι το βαθιά ανθρώπινο γιατί ανταποκρίνεται σε μια φυσική πραγματικότητα την οποία έχει διαπιστώσει η επιστήμη της γενετικής. Σήμερα, με αυστηρές επιστημονικές μεθόδους είναι δυνατόν να διαπιστωθεί για τον καθένα μας σε ποια φυλετική ομάδα ανήκει. 

Έχουν γίνει έρευνες σε πανεπιστήμια οι οποίες καταδεικνύουν ακριβώς ότι οι Ελληνες, εμείς οι κάτοικοι της σημερινής Ελλάδας, δεν έχουμε γενετική σχέση με τους γείτονές μας, ότι αποτελούμε δηλαδή έναν ιδιόμορφο τύπο. Αφού, λοιπόν, δεν έχουμε σχέση από τους γείτονες, δεν σημαίνει ότι πέσαμε από τους ουρανούς, αλλά ότι έχουμε άμεση σχέση με τους προγόνους μας. Δεν συμφωνώ καθόλου με την θεωρία ότι ο πολιτισμός καθορίζει το έθνος. Αυτή είναι μια σταλινική-λενινιστική θεωρία που υπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η θεωρία γίνεται κατά διαστροφή ενός χωρίου του Πανηγυρικού του Ισοκράτους." Για όσους δεν γνωρίζουν ο πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης χαίρει παγκοσμίου εκτιμήσεως και έγινε ταινία σχετικά με την δικαστική του εντιμότητα και τις δημοκρατικές του αρχές. (1)      


https://www.ieidiseis.gr/politismos/130707/o-kostas-gavras-sto-ieidiseis-gia-ton-rolo-tou-xristou-sartzetaki-sto-z

(1) Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη ο Κώστας Γαβράς, μίλησε για τον συγκεκριμένο ρόλο στη διάσημη ταινία του «Ζ». Στην ταινία σας το «Ζ» δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο του δικαστικού λειτουργού στην υπόθεση Λαμπράκη. Ακολουθείτε το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού ή θέλετε να περάσετε ένα πιο έντονο μήνυμα αντίστασης μέσα από τους θεσμούς;

Κατά κάποιο τρόπο, ως αρχή, το σενάριο ακολουθεί το βιβλίο του Βασίλη, που είναι καταπληκτικό. Ωστόσο, για να διασταυρώσω τα γεγονότα, έψαξα και βρήκα εδώ σε μια βιβλιοθήκη που ανήκει σε πανεπιστήμιο ελληνικές εφημερίδες εκείνης της εποχής. 

Μπόρεσα έτσι να διαβάσω τις καθημερινές αναφορές του Τύπου στην υπόθεση. Κυρίως, με ενδιέφερε η θέση που έπαιρνε ο συγκεκριμένος δικαστής εκείνη την εποχή. Και βεβαιώθηκαν όλα που είπε ο Βασιλικός και βρήκα και μερικές βεβαιώσεις για εκείνον που με ενδιέφερε εμένα στην υπόθεση, γιατί το θέμα δεν ήταν η καταδίκη των στρατιωτικών, αλλά πώς σε μια τόσο ιδιαίτερη εποχή και πολύ αρνητική, ένας δικαστής κάνει αντίσταση εναντίον όλων. Γιατί είναι ένας δημοκράτης και μία δημοκρατία που βασίζεται μόνο, ουσιαστικά, πάνω στη δικαιοσύνη. Αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτή ήταν η θέση του δικαστή.

Εκ των υστέρων θεωρείτε ότι ήταν η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Σαρτζετάκη ή απλώς ήταν ο αδεκαστος δικαστικός λειτουργός που βρέθηκε εκεί και έκανε το υπηρεσιακό του καθήκον;

Είναι πολλοί οι δικαστές και δε νομίζω ότι κάνουν όλοι το καθήκον τους. Εκείνος είχε μια φιλοσοφία. Από τη στιγμή που σπούδασε το νόμο και επέλεξε να τον υπηρετεί μέσα από το δικαστικό σώμα κατάλαβε ότι ο ρόλος του μέσα στην κοινωνία ήταν να επιβάλει το νόμο. Και μπορεί να το καταλάβει εντελώς ένας πολίτης αυτό, αν διαβάσει τα δυο βιβλία που έχει γράψει, που είναι καταπληκτικά, παρόλο που είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα.

Γιατί επιλέξατε τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και όχι τον Μοντάν που υποδύεται τον Λαμπράκη και πώς βίωσε τον ρόλο. Του έδωσε παραπάνω συμβολικό κύρος στα μάτια της κοινής γνώμης;

Όχι. Ήταν η ηλικία του κυρίως και η ηλικία του Μοντάν. Η ηλικία του Μοντάν ήταν πολύ πιο κοντά στον Λαμπράκη παρά στον δικαστή. Ο Μοντάν ήταν πολύ θεαματικός (υπερβολικά εντυπωσιακός) σαν δικαστής. Εγώ ήθελα έναν ηθοποιό λιγότερο προβεβλημένο. που δεν είχε αυτή τη δύναμη που είχε ο Μοντάν εκείνη την εποχή. Ο Τρεντινιάν, που ήταν και φίλος μου, μου φάνηκε πιο καλός απ’ όλους για να αναλάβει τον ρόλο. Και να σας πω κι ένα ανέκδοτο. Όταν εξελέγη πρόεδρος ο Χρήστος Σαρτζετάκης στην Αθήνα, έλαβα ένα μήνυμα από την Αμερική «πώς ο Τρεντινιάν έγινε πρόεδρος στην Ελλάδα»!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΉ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΉ ΧΡΗΣΤΟ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ ΕΔΩ Ζ (1969)

https://voody-online.com/load/istorik/8695-z_1969.html

https://tainio-mania.online/load/egkl_mato/z_1969/7-1-0-14120Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου