Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ICJ αμφισβητεί τους ισχυρισμούς περί αδιαμφισβήτητης ηθικής οριστικότητας

 

Το εκρηκτικό ζήτημα στο επίκεντρο των αποφάσεων του ICJ πιθανότατα θα γίνει το επίκεντρο της νέας εποχής – πιθανώς μιας εποχής αγώνων και σχίσματος στη Δύση.


Έρευνα-Επιμέλεια  και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail.com-6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες". Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Ο ακρογωνιαίος λίθος των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης (ICJ) που εκδόθηκαν αυτή την Παρασκευή είναι ότι ανακαλούν την επιβεβαίωση της αδιαμφισβήτητης ηθικής ορθότητας του ισραηλινού σχεδίου.

Σύμφωνα με την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» της Δύσης, μια συντριπτική πλειοψηφία διεθνών δικαστών διαπίστωσε ότι, πρώτον, υπήρχαν εύλογες αποδείξεις ότι το Ισραήλ σκόπευε να διαπράξει γενοκτονία και, δεύτερον, εύλογες αποδείξεις το Ισραήλ διέπραττε γενοκτονία. Το ICJ δεν έχει λάβει (ακόμα) τελική απόφαση για την κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά είπε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να διατάσσουν το Ισραήλ να παύσει τις πράξεις που φαίνονται εύλογα γενοκτονικές.

Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που θα αλλάξει τελικά την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Ο ακατάβλητος και ηθικά άψογος χαρακτήρας της ισραηλινής συμπεριφοράς κρίθηκε τελικά ως (λογικά) γενοκτονικός — και παράνομος.

Το «ισραηλινό σχέδιο» έχει εμφυτευτεί στην καρδιά της δυτικής εξωτερικής πολιτικής. Η επακόλουθη «βιομηχάνιση» της έννοιας της ακαταμάχητης ηθικής ορθότητας στηρίχθηκε σε αυτήν την (καταλογιζόμενη) αδιαμφισβήτητη αιτιολόγηση, όχι μόνο των ισραηλινών ενεργειών ως τέτοιες, αλλά και για τη δημιουργία δομών εξουσίας αντιπροσώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι τελευταίοι βασίστηκαν ουσιαστικά στην κεντρική θέση της ηθικής ορθότητας του ισραηλινού κράτους για να προβάλουν ηθική εποπτεία στη δυτική πολιτική μήτρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Αυτή η δομή εξουσίας – χαλαρά αποκαλούμενη «το Λόμπι» – έχει εισχωρήσει στην ευρύτερη πολιτική, αναλαμβάνοντας δυσανάλογη επιρροή συσχετίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα και συμμετέχοντας στην ισραηλινή «σκοπία» του Ισραήλ.

Η αξίωση για ηθική ακαταμάχητη των μεγάλων δυτικών κέντρων εξουσίας έχει τρυπηθεί, ίσως για τα καλά, από το ICJ. Αυτό έχει βαθιές επιπτώσεις: Ο Παγκόσμιος Νότος μπορεί τώρα να εκφράσει συναισθήματα και να αφηγηθεί τις δικές του ιστορίες καταστολής, που σε παλαιότερη εποχή θα ήταν απαγορευμένη και θα είχε ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις.

Στις δυτικές χώρες, έχει προκύψει μια άτυπη «Ιερά Ιερά Εξέταση»: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέχουσες προσωπικότητες επίσης «ανακρίνονται»: Έχετε συνταχθεί ποτέ με την αδικία; Έχετε καταγγείλει δημόσια τη Χαμάς;

Σε περίπτωση διφορούμενης ή ανεπαρκούς απάντησης, όσοι ερωτώνται –είτε πρόεδροι αναγνωρισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων είτε άλλα δημόσια πρόσωπα– δεν θα βασανίζονται πλέον (ο παλιός «ανιχνευτής ψεύδους») και θα καίγονται ζωντανοί σε περίπτωση διφορούμενης ή ανεπαρκούς απάντησης. αποτυχία, αλλά θα καταγγελθούν, θα ταπεινωθούν και θα δουν την καριέρα τους να καταστρέφεται (επειδή έχουν συνορεύει με την αίρεση).

Φυσικά, στη δυτική σφαίρα, οι αποφάσεις του ICJ εξαφανίζονται από τον δημόσιο λόγο και κωφεύουν τα αυτιά. Η πολιτική δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, όλοι στις μη δυτικές χώρες και εκατομμύρια άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες, που έχουν ένα από τα πέντε δισεκατομμύρια smartphone που υπάρχουν, θα έχουν πρόσβαση και θα έχουν παρακολουθήσει τις συνοπτικές και σαφείς αποφάσεις του ανώτατου δικαστή του ICJ.

Οι αποφάσεις μπορεί να φαίνονται απούσες από τις σελίδες των δυτικών μέσων ενημέρωσης, αλλά θα επανέλθουν, επειδή υπάρχει η προθεσμία των τριάντα ημερών εντός της οποίας το Ισραήλ καλείται να αναφέρει στο Δικαστήριο τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή όλων των πτυχών πιθανής γενοκτονίας. Εάν η έκθεση είναι ανεπαρκής, οι αποφάσεις πιθανότατα θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό είναι ένα καταστροφικό γεγονός για ορισμένες δομές εξουσίας στη Δύση: Μετά την απόφαση του ICJ, οι άνθρωποι θα αισθάνονται πιο ελεύθεροι να εκφραστούν για ευαίσθητα θέματα, όπου ασκούνταν η καταστολή του λόγου. Και κανείς δεν μπορεί να χάσει τον συμβολισμό της Γάζας: Όποια δικαιώματα και λάθη έχουν διαπραχθεί εκεί (ίσως πολλά), ένας μικρός λαός στέκεται προκλητικά σε αναζήτηση της απελευθέρωσης ενάντια στη συντριπτική δύναμη των ισχυρών κρατών.

Το εκρηκτικό ζήτημα στο επίκεντρο των αποφάσεων του ICJ πιθανότατα θα γίνει το επίκεντρο της νέας εποχής –πιθανόν μια εποχή αγώνων και σχίσματος στη Δύση– καθώς οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στις δυνάμεις που τους αντιτίθενται. Η ουσία αυτής της σύγκρουσης θα είναι, θα λέγαμε, παγκόσμια.

πηγή: Al Mayadeen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου